Resultado da pesquisa (2)

Termo utilizado na pesquisa Cucunubo Santos L.G.

#1 - Metabolic imbalances, hoof injuries, and metabolic profile of high-producing Holstein × Gir cows showing lameness

Abstract in English:

This study attempted to determine the associations between metabolic imbalances and lameness or hoof injuries in high-producing Holstein × Gir cows, and to determine whether the metabolic profile affects the occurrence of lameness. Eighty cows were followed from -60 to 60 days relative to calving and hoof injuries were reported on days -60, 7 and 60. Locomotion score (LS), body condition score (BCS), the concentrations of non-esterified fatty acids, β-hydroxybutyrate, glucose, cholesterol, albumin, total protein, blood urea nitrogen (BUN), calcium, phosphorus, and magnesium, and the activity of aspartate aminotransferase were determined at days -42, -21, -7, 0, 7, 21 and 42. The McNemar and Chi-square tests were used to compare frequencies of lameness and hoof injuries over time and to verify the associations between lameness, BCS, hoof injuries, and metabolic disorders. Two-way repeated measures ANOVA was used considering groups (non-lame × lame cows) and variations of BCS and metabolites over time. Lameness and hoof injuries increased between days -60 (20% and 66.3%) and 60 (44.7% and 98.6%). Excessive postpartum loss of BCS (P=0.017) and subclinical hypocalcemia (P=0.012) were associated with lameness on day 60. In general, the metabolic profile did not differ between lame and non-lame cows but cholesterol, albumin, BUN and magnesium concentrations were higher in non-lame cows. The postpartum decrease in BCS can affect the occurrence of lameness, and the metabolic profile of lame cows shows little difference from that of non-lame cows.

Abstract in Portuguese:

Este estudo objetivou verificar as associações entre desequilíbrios metabólicos e claudicação ou lesões nos cascos em vacas mestiças Holandesa × Gir de alta produção e determinar se o perfil metabólico afeta a ocorrência de claudicação. Oitenta vacas foram acompanhadas de -60 a 60 dias em relação ao parto e as lesões nos cascos foram avaliadas nos dias -60, 7 e 60. O escore de locomoção (EL), o escore de condição corporal (ECC), as concentrações de ácidos graxos não esterificados, β-hidroxibutirato, glicose, colesterol, albumina, proteína total, nitrogênio ureico no sangue (BUN), cálcio, fósforo e magnésio e a atividade da aspartato aminotransferase foram determinados nos dias -42, -21, -7, 0, 7, 21 e 42. Os testes de McNemar e de Qui-quadrado foram empregados para comparar as frequências de claudicação e de lesões nos cascos ao longo do tempo e para verificar as associações entre claudicação, ECC, lesões nos cascos e distúrbios metabólicos. A análise de variâncias de medidas repetidas bifatorial foi usada considerando-se grupos (vacas com claudicação × vacas sem claudicação) e variações de BCS e de metabólitos ao longo do tempo. A claudicação e as lesões nos cascos aumentaram entre os dias -60 (20% e 66,3%) e 60 (44,7% e 98,6%). A perda excessiva de ECC no pós-parto (P=0,017) e a hipocalcemia subclínica ao parto (P=0,012) foram associadas com claudicação no dia 60. Em geral, o perfil metabólico não diferiu entre vacas com e sem claudicação, mas as concentrações de colesterol, albumina, BUN e magnésio foram maiores em vacas sem claudicação. A redução do ECC no periodo pós-parto pode afetar a ocorrência de claudicação, e o perfil metabólico das vacas claudicantes apresenta pouca diferença em relação ao das vacas não claudicantes.


#2 - Prepartum anionic diet induces hyperchloremic acidosis in high-producing dairy cows without preventing subclinical hypocalcemia

Abstract in English:

In this study we evaluated the effects of the prepartum anionic diet on the electrolyte balance and calcemia of high producing dairy cows in the first days of lactation, and investigated the impact on the frequency of subclinical hypocalcemia (SCH). Sixty healthy Holstein cows, producing 30 kg of milk/day, handled in intensive system (compost barn), were distributed in groups (n=15) according to lactation order: first, second, third, and fourth to sixth. In the last three weeks before calving they received a diet with negative DCAD (-6mEq/100g DM) and high chloride content. After calving, they received a diet with positive DCAD (18mEq/100g DM). Urine pH was measured before calving. Serum Na+, Cl-, K+, and total Ca concentrations, and the strong ion difference (SID3) were determined in samples taken soon after calving (0h), 24, 48, 72 and 96h after. The frequencies of SCH were determined considering the critical value of 2.125mmol/L (8.5mg/dL). Two-way repeated measures ANOVA and chi-square test were used for comparisons. The cows eliminated acidic urine before calving. Na+, K+, Cl-, and SID3 values did not differ between groups. Na+ and K+ did not vary between days; Cl- was elevated at calving and decreased until 72h; and SID3 was reduced at calving and increased up to 48h. The Ca levels were reduced until 24h and increased up to 72h. Cows of third and fourth to sixth lactations presented lower values up to 24h. SCH was observed in almost half of the cows (43.3% to 55%) until 48h. The maintenance of hypocalcemia for three or more consecutive days occurred in 53.3% of third and fourth to sixth lactations cows. Ingestion of a high chloride prepartum anionic diet led to hyperchloremic acidosis and this imbalance was reversed on the second postpartum day. The induced effects on electrolyte and acid-base balances were not able to prevent the occurrence of SCH in the first days of lactation.

Abstract in Portuguese:

Os objetivos do estudo foram avaliar os efeitos que a dieta aniônica pré-parto provoca sobre o equilíbrio eletrolítico e sobre a calcemia de vacas leiteiras de alta produção nos primeiros dias de lactação, e verificar o impacto sobre a frequência da hipocalcemia subclínica (HSC). Sessenta fêmeas hígidas HPB, com produção de 30 kg de leite/dia, manejadas em sistema intensivo (compost barn), foram distribuídas por grupos (n=15) de acordo com a ordem de lactação: primeira, segunda, terceira e quarta a sexta. Nas três semanas pré-parto receberam dieta com DCAD negativa (-6mEq/100g MS) e teor de cloreto elevado. Após o parto receberam dieta com DCAD positiva (18mEq/100g MS). O pH da urina foi mensurado antes do parto. As concentrações séricas de Na+, Cl-, K+ e Ca total e a diferença de íons fortes (SID3) foram determinadas em amostras colhidas ao parto (0h), 24, 48, 72 e 96h após. As frequências de HSC foram determinadas considerando-se o valor crítico de 2,125mmol/L (8,5mg/dL). ANOVA de medidas repetidas e teste de qui-quadrado foram empregados para as comparações. As vacas eliminavam urina ácida antes do parto. Os valores de Na+, K+, Cl- e SID3 não diferiram entre os grupos. Na+ e K+ não variaram entre os dias; Cl- era elevado ao parto e diminuiu até 72h; e SID3 era reduzida ao parto e aumentou até 48h. A calcemia era reduzida até 24h e se elevou até 72h. Vacas de terceira e de quarta a sexta lactações apresentaram valores mais baixos até 24h. A HSC foi observada em quase metade das vacas (43,3% a 55%) até 48h. A manutenção de hipocalcemia por três ou mais dias seguidos ocorreu em 53,3% das vacas de terceira e de quarta a sexta lactações. A ingestão de dieta aniônica pré-parto com alto teor de cloreto provocou acidose hiperclorêmica e este desequilíbrio se reverteu no segundo dia pós-parto. Os efeitos induzidos sobre os equilíbrios eletrolítico e ácido base não foram capazes de prevenir a ocorrência de HSC nos primeiros dias da lactação.


Colégio Brasileiro de Patologia Animal SciELO Brasil CAPES CNPQ UNB UFRRJ CFMV